Wednesday, August 8, 2012

Sup kepala ikan.

Bahan-bahan

. Ikan merah
. Bawang putih
. Bawang merah
. Halia
. Sup bunjut
. Lada hitam (ditumbuk)

Cara-cara.

1. Panaskan kuali dgn minyak

2. Tumiskan bawang merah.bawang putih dan halia di atas kuali. Jgn sampai hangus.

3. Masukkan serbuk sup bunjut( korang bukak sup bunjut tu,amek serbuk dlm dye tu) ke dalam bahan tumisan td sehinggala naik bau. Then matikan api.

4. Then. Letakkan periuk yang berisi air ke atas dapur. Masukkn hasil tumisan td sekali. Panaskan sehingga mendidih. Masukkan garam dan ajinomoto secukup rase.

5. Bila dan mendidih masukkan ikan. Masakkn sehingga ikan tu betul-betul masak.

6. Masukkan tomato dan daun sup

7. Tadaa. Hidangkan.


Harini belaja dgn mak resepi ini. Puas hati rase da ley masak kut. Haha. Selamat mencuba. Oopssss gamba xde la pulak. Next time i tried to put some photo to review taw. Muahh

0 pengkomen: